Ga naar de inhoud

Lintje voor oud-voorzitter Marja

Wat zijn we trots op haar en wat heeft ze het verdiend: Marja Schavemaker heeft op 26 april een lintje gekregen vanwege haar inzet voor de Avond4daagse! Zij was in 2005 de initiatiefnemer en tot en met 2022 de voorzitter van het organisatiecomité.

Eind 2005 kreeg ze ouders bij elkaar om de tocht voor het eerst te organiseren, ze sleepte vrijwilligers, het stadsdeel, scholen, ondernemers, alles en iedereen mee in haar ongebreidelde enthousiasme en charme. De Avond4daagse werd een traditie die niet meer weg te denken is uit West.

Marja wist in die begintijd precies wie ze benaderde: iemand die beroepshalve routes maakte, een secretaresse voor de verslaglegging, iemand bekend met ict, moeders met kinderen op meerdere scholen in Westerpark, allemaal weer met hun eigen contacten en netwerken.

Scholen enthousiast
Er moest ook contact gelegd worden met de Koninklijke Wandelbond Nederland, want het moest wel een officiële avondvierdaagse worden. Ook verkeer en veiligheid bleek een belangrijk issue. Marja regelde via haar contacten in de buurt een politiefunctionaris uit het Amsterdamse korps. Scholen werden benaderd en enthousiast gemaakt. De reacties waren geweldig. Het betekende dat naast de acht leden van het comité nog veel meer vrijwilligers moesten worden benaderd om tijdens het wandelevenement een of meer dagen te assisteren.

Niemand kon weigeren
We zochten mensen voor de inschrijving, voor de controleposten, verkeersregelaars, bloemenuitdelers, ballonnenuitdelers, noem maar op. Woningbouwverenigingen werden door Marja benaderd voor sponsoring. Ze konden niet weigeren.
En het mooie was, Marja wist ze bij elkaar te krijgen. Het is haar charme die een ander overtuigt. Niet voldoen aan haar altijd met een innemende glimlach begeleide vraag, is geen optie. Zelfs in het ziekenhuis waar Marja op de kinderafdeling werkzaam is, benadert ze – na een enthousiast verhaal aan het kind – ouders om zich als vrijwilliger voor de avondvierdaagse beschikbaar stellen.

15 keer een avondvierdaagse
In 2022 is in het Westerpark onder haar leiding voor de 15e keer een avondvierdaagse georganiseerd.
Om de continuïteit te waarborgen – met nieuwe jongere leden – werd het comité vernieuwd. Marja nam na al die jaren met weemoed afscheid, maar heeft al toegezegd op de dagen zelf beschikbaar te blijven.
Ze kan niet zonder, handen uit de mouwen steken, lekker kletsen met mensen die samen een geweldige prestatie neerzetten en het de kinderen naar de zin maken. Marja Schavemaker, een initiatiefnemer en netwerker pur sang. We zien ons kersverse Lid in de Orde van Oranje Nassau begin juni graag terug. Met dat lintje op haar T-shirt.

Dankjewel, Marja!