Ga naar de inhoud

Historie

Het verschijnsel Avondvierdaagse ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog in enkele plaatsen in het Gooi toen de bezetter de vierdaagse verbood. “Als we dan geen vier dagen mogen wandelen, dan maar vier avonden” werd geredeneerd en de eerste Avondvierdaagse was een feit. Na de oorlog is het evenement uitgegroeid tot een traditie voor jong en oud. Voor 2006 heeft Amsterdam startpunten in Noord, West, Zuid, Zuidoost en Oost.

Na de avondvierdaagse 2005 vroeg een aantal bewoners van stadsdeel Westerpark zich af: waarom gaan we iedere keer naar Osdorp, Buitenveldert, Noord, of Oost, terwijl in en om ons stadsdeel vast ook mooie wandelingen te maken zijn? Zeker als je met je kinderen aan een avondvierdaagse meedoet, is het erg prettig als je niet eerst nog een flink eind weg moet, voordat je aan de wandel gaat ….!

Die gedachte betekende de start van het Organisatie Comité Avondvierdaagse Westerpark(OCAW). Het stadsdeel Westerpark was gelijk enthousiast en zegde hulp van buurtconciërges en subsidie toe. Maar ook andere buurtgenoten en winkeliers vonden het een uitstekend plan, zoals bijvoorbeeld Jantje Boeketje, de dichtende bloemenman bij de De Wittenkade, die het zo leuk vond dat hij spontaan aanbood voor bloemen te zorgen op de laatste wandelavond. De markthallen deelden fruit uit. Een aantal woningcorporaties hebben ons financieel ondersteunt.

Zo is het met de inzet van ook veel vrijwilligers op de avonden zelf (als bijvoorbeeld verkeersregelaar,controleurs en helpen bij de inschrijftafel) gelukt om in juni 2006 de eerste avondvierdaagse in en om Westerpark tot een groot succes te maken. Bijna alle scholen uit Westerpark, en ook veel uit de omliggende stadsdelen deden mee. Totaal waren er omstreeks 1000 enthousiaste deelnemers. Tegenwoordig hebben we jaarlijks ongeveer 1900 deelnemers.

In 2022 heeft het organisatiecomité van het eerste uur het stokje overgedragen aan een nieuw team enthousiaste buurtbewoners. Zij zorgen sindsdien voor een spetterende wandelervaring.