Ga naar de inhoud

Een bloem van Jantje Boeketje maakt de finish compleet 

De medaille die je krijgt na vier dagen wandelen is de ultieme beloning voor de deelnemers van de Avond4Daagse. Maar vlak daarvoor krijgen ze nog iets moois in de handen gedrukt: een bloem. Elk jaar weer mogelijk gemaakt door Jantje Boeketje.

Vanaf het begin was hij erbij met voor iedereen een gerbera, zegt Jan Visser, oftewel Jantje Boeketje. ‘Toen liepen ze met goed 80 man, en moet je nou kijken!’ Tegenwoordig lopen rond de 2.000 kinderen en volwassen mee in de Avond4Daagse Westerpark. Maar rond de 2.000 stuks, daar draait de bloemist zijn hand niet voor om. 

Jantje Boeketje sinds 1988

Van woensdag tot zaterdag verkopen hij en zoon Daniël als Jantje Boeketje hun bloemen en planten. Met altijd een ruime keus uit boeketten, een bosje op maat wordt er vliegensvlug en met veel zorg in elkaar gestoken. En bijgepraat. Jan kent zijn klanten bij naam, weet alles van iedereen en zonder zijn bulderlach en een groet die je een brug verderop nog hoort, gaat niemand naar huis.   

Zijn vader, en daarvoor zijn opa, begonnen 57 jaar geleden een paar straten verderop hun kraam, Jantje Boeketje staat zelf alweer sinds 1988 op de hoek Wittenkade/Tweede Nassaustraat in Westerpark. ‘Het is een amicale en sociale buurt,’ zegt hij. ‘En de samenstelling is misschien wel veranderd de afgelopen jaren, maar wat mij betreft op een goede manier. Ik zeg altijd als ik naar mijn werk ga: ik ga naar het dorp.’

Om 4:30 naar de veiling

Wat ook veranderd is: Jan is officieel met pensioen. Hij staat als hulp van zoon Daniël in de stal: ‘Ja, hij is sinds 1 januari 2022 de ceo van Jantje Boeketje’. Tja, je rolt makkelijk het bloemenvak in, als je halve familie in de bloemen zit, vertelt Daniël. ‘Dat begon als kleine jongen. Dan zette opa me na de voetbal af bij de kraam en dan ging ik helpen. En als je dan opgroeit, merk je dat het wel fijn is om wat bij te verdienen.’ 

Daniël heeft eerst ruim tien jaar bij een bloemen im- en export in Aalsmeer gewerkt voordat hij bij zijn vader in de zaak terugkeerde. Meer kennis en ervaring in het bloemenvak kun je nauwelijks krijgen. En omdat pa het op zijn leeftijd wel mooi geweest vond met vroeg opstaan, is het nu Daniel die elke dag om 4:30 zijn bed uit moet om op de veiling zijn handel in te kopen. Hij woont in Zuid-Holland, dus de bloemenveiling pakt hij onderweg mee.

Goede kwaliteit voor een betaalbare prijs

Je warenkennis, dat zelf inkopen van je bloemen, het is echt wat het verschil maakt in de bloemenwereld, zeggen vader en ‘ceo’ Daniël. Jan: ‘Het klinkt simpel, al 57 jaar beloven wij hele goede kwaliteit voor een betaalbare prijs. Maar dat lukt alleen als je alles zelf doet. Rechtstreeks, en in flinke hoeveelheden, inkopen. Wat dat betreft zijn wij een traditionele bloemist, daar kan de supermarkt niet aan tippen en dat hebben ze inmiddels ook wel geleerd.’ 

Het klinkt ook logisch. Wie via de tussenhandel inkoopt, is duurder uit. En hoe vers is je handel dan nog? Je wilt niet dat de bloemen er bij je klanten na een paar dagen slap bijstaan.

Waardering van je klanten

Terwijl dat nou precies is wat Daniël het mooiste vindt van zijn vak: ‘De waardering die je krijgt van je klanten, en het contact dat je met ze hebt.’ Vaste klanten, die weten wel waar ze op kunnen rekenen bij Jantje Boeketje: een gezellig praatje en mooie boeketten die echt lang staan. ‘Maar onbekenden, steeds vaker expats ook, reageren heel verrast en enthousiast.’ 

Dat is ook iets van de laatste jaren: nieuwe klanten die via Google de bloemenstal van Jantje Boeketje weten te vinden. De positieve reviews en likes stromen binnen. Daniël heeft de vermelding op Google aangekleed met foto’s van boeketten – ook grafwerk, dat loopt sindsdien heel goed. ‘Sinds die Google-toestand hebben we het echt extreem druk’, lacht vader Jan. Hij loopt tegen de zeventig, zegt hij, maar echt rustiger aan doen? Dat is er voorlopig niet. 

Gerbera’s voor de wandelaars

Zodra zoon Daniël weet hoeveel wandelaars meelopen, gaat hij in juni op de veiling achter de mooiste gerbera’s aan, in de bekende bonte kleuren. Wie op donderdag de finish in zicht krijgt, kan dus weer rekenen op het bloemetje van Jantje Boeketje.