Ga naar de inhoud

Wandelen? Dánsen zul je, op de muziek van dj Ludo 

Muziek maakt de start en finish van de Avond4daagse in het Westerpark helemaal af. Daarvoor tekent ook dit jaar weer dj Ludo Benninger. Hij krijgt zelfs na een tocht van 10 kilometer alle beentjes van de vloer. 

Het is vaste prik, al vanaf de vroegste jaren van de Avond4daagse: dj Ludo Benninger houdt de stemming erin met zijn muziek. Hij draait een enorm breed repertoire, van de fifties tot vandaag, van rock tot R&B en van Hollandse tot Turkse wereldmuziek. Laat anderen maar over smaak twisten, Ludo krijgt de boel aan het dansen. 

‘U bent de beste dj die er is!

Bij de start, maar zeker ook bij de finish. Je vraagt je af en toe af waar de kinderen de energie vandaan halen na de dagelijkse tocht van 5 of soms 10 kilometer. ‘Dat is mijn grootste lol: of het nou  nummers zijn uit de jaren 60, 70 of 80: het is de beat die het hem doet. En hoe de kinderen erop reageren, dat is echt waar ik van kan genieten: ‘Meneer, u bent de beste dj die er is!’ riep er vorig jaar een. Ik durf best te zeggen dat ik een grote bijdrage lever aan het succes van de Avond4daagse.’

Vaste prik, maar niet vanzelfsprekend is het dat Benninger in 2022 weer op zijn stekkie stond te draaien. Na een noodgedwongen stille coronaperiode moest Ludo zijn draai weer even vinden als zanger en dj. Maar dat is helemaal gelukt. Hij maakt weer bijna wekelijks zijn rondje langs een handvol kroegen in de Jordaan. 

Zingen in de Jordaan

Een paar nummertjes zingt hij bij Café Lowietje, dan door naar de Blauwe Pan en af en toe de Twee Zwaantjes. Gewoon voor de gezelligheid en het vaak dankbare publiek. ‘Soms krijg ik een colaatje, maar het gaat me niet om het geld. Muziek stroomt me gewoon door de aderen.’

De dj heeft wel afgeleerd om als hij zijn jas weer aantrekt te roepen naar welke kroeg hij vertrekt. ‘Op een gegeven moment gingen de mensen met me mee, vond de barman niet zo fijn dat zijn zaak leegliep.’ De ideale kroegentocht eindigt bij café Nol. En voor de goede orde: nog steeds op een colaatje.  

Eigen nummers

Ludo heeft niet alleen een flinke platenkast (oké, hij weet Spotify ook wel te vinden) maar hij schrijft ook zijn eigen nummers. Voetjes van de vloer (op de melodie van K.C. and the Sunshine bands Give it Up) is bijna een klassieker die na elke Avond4daagse nog lang in je hoofd blijft nagalmen. 

Tussen zijn werk bij een grote bouwmarkt en de muziek door vindt Ludo ook nog tijd om gedichten en andere teksten te schrijven. Die laatste publiceert hij op sociale media en zijn eigen website. Zo leer je hem van een serieuzere kant kennen, want die heeft de huis-dj van de Avond4daagse wel degelijk. 

Gedichten met een boodschap

‘Soms zijn de gedichten ook wel vrolijk hoor, maar als ik bijvoorbeeld over mijn overleden moeder schrijf, komen er wel emoties boven. Zo zit er altijd wel een kleine boodschap in mijn teksten. Al is het maar: maak er een mooie dag van. En ik krijg heel veel reacties van mensen die zichzelf erin herkennen of er steun aan hebben.’

Dj Ludo Benninger krijgt duidelijk ook figuurlijk veel mensen op de been. Hij heeft in de loop der jaren een club om zich heen verzameld die hem helpt bij zijn teksten en muziek, de promotie ervan en sinds kort ook bij zijn inzet voor natuurbehoud en -herstel.

Zorgen om de natuur

Een rode draad in zijn teksten vormen namelijk de grote zorgen die onze muzikale rots in de branding zich maakt over de natuur. En denk erom: al 35 jaar geleden schreef hij hoe wij als mensen daar een zootje van maken. Onlangs besloot Ludo de daad bij zijn woorden te voegen: hij wil voortaan een deel van zijn gage afstaan voor de natuur. 

Hij wil zijn inkomsten als artiest in een stichting storten die in oprichting is: de Ludo Benninger Foundation. Die houdt straks twee derde van zijn gage in en keert 34 procent uit aan Ludo zelf. ‘Ik hoef niet rijk te worden van mijn muziek hoor. Als mensen me zien optreden en vragen wat ik kost, roep ik altijd: wat heb je ervoor over?’ 

‘We gaan bomen planten, irrigatieprojecten steunen in Spanje, ach er is zó veel te doen. Ik hoop daarom dat mensen die me boeken het extra leuk vinden dat ze meteen de natuur steunen. En collega’s zijn natuurlijk ook van harte welkom om standaard een deel van hun honorarium naar de stichting te laten stromen.’

Volop plannen en inspiratie dus voor de ‘huis-dj’ van de Advond4Daagse, die in 2024 weer draait van 3 tot en met 6 juni. Als voorpret bij de start, en als cooling down om na de finish de benen nog een keer los te gooien.     

DJ Ludo Benninger Avond4daagse Westerpark