Ga naar de inhoud

Alleen maar blije smoeltjes op de finaledag

Het zit er weer op. Na vier dagen met ideaal wandelweer, gezellige drukte en routes waarin je tóch weer op een mooi plekje kwam dat je nog niet kende werden de medailles uitgereikt in de 17de Avond4daagse door West. En wat was ie fijn hè? Echt.

Uitgerekend tijdens de intocht op de finaledag van de Avond4daagse reed een stoet deftige auto’s een stukje mee over onze eigen Via Gladiola. Motoragenten voor en achter, zwaailichten, sirenes: de meute wandelaars was nauwelijks onder de indruk. Maar in één van die zwarte Audi’s zat dus wel voormalig koningin Beatrix.

Beatrix!

De prinses kwam in de Gashouder het Holland Festival openen. Toen de kinderen – getipt door hun ouders – in de gaten kregen dat die aardige grijze dame dus de moeder van Willem-Alexander was, barstten ze los. ‘Be-a-trix!, Be-a-trix!’. En ze vond het zo te zien wel gezellig, die bonte stoet. Wuifde vriendelijk naar links en naar rechts. Een compleet chaotische opmaat voor de openingsvoorstelling die ze straks zou bijwonen, Rite of Spring. Glimlachend stiefelde ze onder het spreekkoor de Gashouder binnen.

Zakken vol medailles

Eigenlijk had ze een deurtje verder moeten uitstappen. Want op het Marktplein was het échte hoogtepunt van de avond te doen: de medaille-uitreiking van de Avond4Daagse! Zakken vol glimmers gingen over de balie. Veel scholen waren zo slim geweest om zich als groep aan te melden en de trofeeën zelf uit te delen. Na een beetje geduld kregen ook de individuele lopers hun medaille in handen voor hun 1ste, 2de, 4de, misschien wel 7de vierdaagse. Iemand liep zelfs voor de 48ste keer mee!

Met het juichende onthaal, de bloemen van Jantje Boeketje de knuffels van ouders, oma’s en opa’s en de stampende kneiterhits van dj Ludo Benninger was met die medailles het feest helemaal compleet.

70 vrijwilligers

En wat een feest was het. Dankzij dj Ludo, maar ook dankzij Ron Bushoff, die als master of ceremonie de lopers vrolijk binnenpraatte. Maar ook dankzij de dik 70 vrijwilligers die zich 4 dagen, maar sommigen ook vele maanden tevoren hadden ingespannen om er een gezellige en veilige vierdaagse van te maken; de ehbo’ers die klaar stonden voor ongelukjes die gelukkig nauwelijks voorkwamen; Westergas, dat in zijn voegen kraakte door de vrolijke wandelmeute; het Brediusbad, waar we voor het eerst een rondje liepen; Kesbeke, Food Center Amsterdam en Albert Heijn, die op fruit en augurken trakteerden; Bakkerij Westerpark, die broodjes verzorgde voor de vrijwilligers.

Eettafel Filah

Bijzondere dank gaat uit naar Eettafel Filah, het sympathieke restaurant van Kerk & Buurt dat drie dagen per week een lekkere, gezonde en goedkope maaltijd serveert. Toen ze daar hoorden dat de vrijwilligers van de Avond4Daagse het door omstandigheden zonder de traditionele soep moesten doen, was het in no time geregeld. De koks maakten elke avond een enorme pan overheerlijke soep.

Die smaakte naar meer, dus kom op maandag, woensdag of vrijdag vooral eens eten, zeggen de koks van Filah. Want ook buurtgenoten die best meer kunnen lijden dan die 3 euro per maaltijd mogen er aanschuiven.

Geniet hier na van alle foto’s