Ga naar de inhoud

Zo geeft Bakkerij Westerpark onze vrijwilligers broodnodige energie

De tientallen vrijwilligers van de Avond4daagse Westerpark kunnen dagelijks vol gezonde energie aan de slag. Dankzij de broodjes die Bakkerij Westerpark elk jaar weer levert. ‘Het is voor ons een kleine moeite iets terug te doen voor de buurt.’

Verse broodjes, ‘soep van Frits’ en wat drinken: de circa 40 vrijwilligers die zich elke avond als controlepost, oversteekbegeleider of aan de inschrijfbalie inzetten voor de Avond4daagse, beginnen hun dienst altijd met een goed gevulde maag.

Bakkers Björn en Marcella

Die broodjes, die komen van Bakkerij Westerpark, al jaren. De bakkerij aan de Van Limburg Stirum wordt sinds 2019 gerund door Björn Bijl (28) en Marcella van den Hoff (29). ‘We waren allebei al een paar jaar aan het werk, hadden kennis en ervaring opgedaan en wilden een eigen zaak. Deze kwam op ons pad.’ 

Björn en Marcella komen zelf uit Alkmaar en Amstelveen en wonen inmiddels in Lijnden. Voor Björn, die zes dagen per week om 3 uur ‘s nachts begint, is het op en neer rijden niet zo’n punt. Dat doet hij trouwens het liefst op de fiets. ‘Het is een mooie zaak in een fijne buurt, en ik kan nog achter de winkel bakken terwijl je vaak ziet dat bakkerijen naar een bedrijventerrein verhuizen. Dit vind ik ideaal.’ En het klopt, lacht hij: ‘Zo zien Marcella en ik elkaar tenminste elke dag.’

Kwaliteitsbrood, daar komen mensen voor

Björns partner Marcella is banketbakker, maar dat levert geen getouwtrek op over het assortiment. ‘Kwaliteitsbrood is de hoofdmoot, daar komen de mensen voor, en dan kunnen ze ook nog een taartje of ander lekkers meenemen. Bonbons en chocola bijvoorbeeld, dat is echt Marcella’s ding.’

Die kwaliteit, de smaak van puur en écht vers brood, die maakt volgens Bijl dat Bakkerij Westerpark prima draait. En de manier waarop klanten in de winkel geholpen worden door het verkopende personeel. ‘We maken alles zelf, behalve het beschuit en de stroopwafels. En het gaat supergoed, we hebben niks te klagen dankzij onze trouwe klantenkring. We zijn ook corona en de energiecrisis goed doorgekomen.’ 

Kleine moeite om wat terug te doen

En als het je goed gaat, kun je ook iets voor een ander doen, vinden Bijl en Van den Hoff. ‘Het is heel belangrijk om iets voor de buurt te doen, We brengen elke dag een tas brood naar de daklozenopvang in de Nassaukerk, we sponsoren War Child en dus ook de Avond4daagse. Allemaal goede initiatieven, en voor ons is het een kleine moeite om wat terug te doen voor de buurt.’ 

Op welk product is de bakker eigenlijk het meest trots? Daar hoeft hij niet lang over te denken: ‘De roombotercroissants en chocoladebroodjes. Die maken we sinds een tijdje zelf en ik ben heel trots dat dat eindelijk is gelukt. Vooral die laagjes boter netjes tussen het deeg krijgen is echt een kunst. Nu het warmer wordt buiten, wordt het lastig: je moet dagelijks de temperatuur bijsturen om het perfect te krijgen.’